e-biletylotnicze.pl




KUCHNIA FRANCUSKA ZE SZCZYPTĄ AFRYKI PÓŁNOCNEJ W KLM

  • AMSTELVEEN, 29 sierpnia 2008 r. – Począwszy od niedzieli 31 sierpnia Królewskie Linie Lotnicze KLM będą podawały pasażerom klasy World Business Class dania skomponowane przez Mohammeda El Harouchiego, szefa kuchni obsypanej gwiazdkami Michelina restauracji Solo w Gorinchem. Jednocześnie KLM uruchamia pilotażowy projekt, w ramach którego pasażerom będą serwowane ryby pochodzące z ekologicznych połowów.

    Kariera szefa kuchni El Harouchiego w ostatnich latach rozwija się niezwykle dynamicznie. Razem ze swoją restauracją Solo został w 2006 roku wybrany „Najbardziej obiecującym talentem”, a w listopadzie 2007 przyznano mu pierwszą gwiazdkę Michelina. El Harouchi ma jasny pogląd na to, jak powinno smakować jedzenie: „Moim celem jest tworzenie udanych i ciekawych połączeń. Niepowtarzalna kombinacja nie pojawia się znikąd, lecz jest efektem długotrwałego procesu. Nie lubię utartych ścieżek, a wszystkie decyzję podejmują na postawie smaku.”

    Pasażerowie będą mogli wybierać spośród trzech dań głównych. Kurczak marynowany serwowany jest z pikantnym sosem, ryżem szafranowym, prażoną dynią, suszonymi śliwkami i dymką. Druga opcja to jagnięcina ras el hanout, duszona w mieszance północnoafrykańskich ziół i przypraw, podawana z kuskusem. Danie rybne to pieczony filet z morszczuka w sosie truflowym, któremu towarzyszy mieszanka grzybów i mus z selera naciowego.

    Filet przyrządzany jest z morszczuka posiadającego certyfikat Marine Stewardship Council (MSC), niezależnej organizacji promującej ekologiczne połowy. Firma KLM zdecydowała się na projekt pilotażowy z ekologiczną rybą w ramach szerszych działań mających na celu zadbanie o ekologiczny aspekt wyżywienia pasażerów w trakcie lotu.

    Restauracja Solo jest afiliowana z Jeunes Restaurateurs d’Europe, prestiżowym stowarzyszeniem gastronomicznym, z którym KLM już od lat prowadzi partnerską współpracę. Pasażerowie World Business Class odlatujący z lotniska Schiphol będą mogli posmakować kreacji Mohammeda El Harouchiego do końca listopada.